Julkalender 10 december

Ät som på Nobelmiddagen

Vad har Nobelmiddagen med sockerberoende att göra? Vid första tanke, ingenting! Men vid en andra tanke en hel del.

Som sockerberoende har vi ofta sätt att äta på som inte skulle lämpa sig på Nobelmiddagen och inte heller tillsammans med andra. När vi sitter ensamma i vår soffa, med fötterna upp, skålen under hakan slevandes med en sked och har ingen koll på hur det smakar eller hur mycket vi äter det är inte mycket värdighet i ätandet.

Vissa utav oss som har slutat med socker men har beteendena kvar kan lägga upp abstinent mat (socker- och mjölfri mat) i samma skål och sedan hänge sig åt samma beteende. Är detta ett sunt beteende? Ungefär lika sunt som om sprutnarkomanen skulle spruta in lite koksaltlösning bara för att få spruta lite.

Vissa av våra beteenden som vi har förändrar vår sinnesstämning på samma sätt som om vi äter socker och mjöl. När vi väl har börjat gå in i den sinnesstämningen då är steget inte långt till socker och mjölmat.

Fredagsmys med chips och smågodis är en annan sådan fälla. Vi sitter och plockar med fingrarna. Vi tänker att nötter eller gurkstavar är ju bra mat för oss och lägger upp dem istället på ett fat till oss när vi ska vara sockerfria. Sedan kryper vi upp i soffan och tar första gurkstaven på samma sätt som om det vore en godis. Vad händer då? Vi äter upp allting på samma sätt som om det vore smågodis fast det bara är gurka och bra mat.

När vi blir sockerfria är våra beteenden lika viktiga att titta på som vad vi stoppar i oss och förändra dem. Ett sätt att förändra dem kan vara att duka fint med lite levande ljus och lägga upp maten och äta som om vi satt på just Nobelmiddagen.

Testa! Vad händer när du äter som på Nobelmiddagen?

Julkramar
/Cristina och Jessica


Gå på en kurs, nästa Nystart börjar måndagen 20 januari kl. 07.00.

Beställ SockerSkolans Blåa kalender för 2018, ett stöd för dig som vill tillfriskna.

Missa inte det som händer på SockerSkolan, följ oss på Facebook.

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär, så svarar vi på dina frågor.

Läs hela Julkalendern