Intensitet är inte intimitet

lucka 12Som människa söker vi intimitet. Vi söker att få känna oss delaktiga och nära. När det handlar om känslor så blandar vi sockerberoende ofta ihop intensitet med intimitet.

Intimitet bygger vi upp under tid med en annan människa. Genom att visa sig sårbar inför varandra så öppnar vi upp oss själva och släpper in en annan i vårt innersta. Att vara intim skapar starka känslor. Om du har möjlighet så sätt dig tillsammans med en annan person och titta varandra i ögonen under 1 minut eller mer. Ni ska inte prata, inte röra vid varandra utan bara titta varandra i ögonen och utforska det ni ser och känner. Denna övning bygger intimitet med den ni gör den med. Den brukar ge mycket starka känslor för den andra personen.

Försök att göra denna övning med en kakburk. Svårt. Jag skulle vilja säga omöjligt. Om vi däremot äter vi upp alla kakorna i burken så kan det också ge oss starka känslor av välbefinnande, lugn och att vi är i samklang med något som vi inte förstår oss på.

Båda känslorna som vi skapar är intensiva. De kan kännas ända in i märgen. Den första känslan är intim, den delar vi på djupet med en annan människa. Den andra är bara intensiv, det finns ingen att dela med. Även om vi skulle välja att vi är två som äter kakorna ur varsin kakburk och båda får en stark känsla så är detta två personer som har varsin intensiv känsla. Det finns ingen intimitet.

Jämför detta med en tonåring tjej som har sin första förälskelse. Hon har planerat deras giftermål, vet hur många barn de ska ha och vad barnen ska heta. Denna flicka har en otroligt intensiv känsla, men den är inte intim. Objektet för hennes förälskelse har antagligen inte den minsta aning om vilka planer flickan har för henne och skulle han ha det så kanske han lägger benen på ryggen och springer långt därifrån.

Vi kan alltså inte vara intima med ett objekt eller någon som vi objektifierar.

Många av oss sockerberoende befinner oss gärna emotionellt på en tonårings nivå. Genom att gå in i tillfrisknande så kan vi lära oss att bli vuxna, även emotionellt.

Steg ett för en sockerberoende för att kunna vara intim är att sluta med allt socker, mjöl och andra produkter och beteenden som triggar. Det är alltid det viktigaste. Det är svårt att vara intim så länge som man är påverkad, för då är tankarna någon annanstans. När vi är sockerfria, kan vi genom gemenskapen där vi delar ärligt vem vi är och börja lära oss hur vi är intima och växa emotionellt.

Har du varit intim med ett objekt?