Perfektionisten, känner du henne?

lucka 17Ska allt vara på ditt sätt annars är det inte bra? Försöker du kontrollera allt och alla att julen ska bli den där perfekta högtiden som man kan se på bilder i tidningarna? Barnen ska ha de där perfekta kläderna och som ska vara nystrukna hela dagen. Mannen ska ha precis de kläder du tycker. Maten ska finnas i överflöd. Det ska vara städat in i minsta vrå. Julgranen ska vara perfekt formad och klädd i årets färger tillsammans med resten av julpyntet.

Att gå in i perfektionism kan vara farligt för en som är sockerberoende. Det finns ett par aspekter med perfektionism är om det inte blir precis som tänkt.

Vi börjar med att lägga mycket tid på att städa, fixa, handla, pyssla, stryka, laga mat och köpa julklappar. Vi börjar känna oss stressade och stressen i sig påverkar oss negativt och vi går in i beroendet.

Vi kanske försöker kontrollera vår omgivning så att de också ska vara med i det där perfekta. Kontrollerandet i sig stressar oss mer för det går inte att få partnern, barnen, föräldrarna och alla andra att bete sig precis så där perfekt som vi önskar och när de inte gör det så blir vi arga och upprörda för att dom inte gör som vi vill.

Det går att kontrollera att julgranar, julkulor, julskinkor, juldukar och alla de där andra sakerna, objekten att de blir som vi vill. Men människorna? Nej, de är människor och när vi börjar kontrollera dem så objektifierar vi dem. Vi regisserar dem att passa in i vår värld. Frustrationen över att alla andra inte gör som vi vill skapar en känsla av maktlöshet som leder oss till maten.

När det sen inte blev så där perfekt som vi önskade så känner vi oss misslyckade och dåliga och då kan vi lika gärna äta. Äta alla de där kakorna, bullarna, chokladen och allt det andra som inte har blivit uppätet.

Välj en sak som är viktig för dig med julen. Låt den bli perfekt, men resten, låt det vara som det blir. Våga prova att göra ditt bästa och var nöjd med det.

Vad är viktigt för dig att det blir så där perfekt som det bara ska vara i jul?