Affären, fylld med dofter, synintryck och ljud

lucka 18Sedan veckor tillbaka är affärerna fyllda med allt som har med julen att göra.

Doften av glögg, nybakta pepparkakor och lussebullar. Dofterna påverkar vår mest ursprungliga del av hjärnan. Detta vet handlarna och utnyttjar det till max. Bakeoff ugnarna står och går och man bakar lagom stora mängder för att ugnen ska kunna gå hela dagen.

Julklappspapper, chokladtomtar och allt annat som hör julen till har de bästa platserna i affären. Det som ligger skyltat så att man lätt kan plocka det köper vi mer utav.

Julmusik, barnskrik och gnisslande vagnar i en salig blandning. Julmusiken så att vi ska komma i stämning och kanske köpa mer. Barnen och de gnisslande vagnarna är mest störande moment som vi får på köpet.

Affären, som normalt kan vara en triggerplats för oss sockerberoende blir som ett minfält. Vi ska ta oss igenom på snabbast möjliga sätt och blir bombarderade med dofter, synintryck och ljud. Alla sinnesintrycken påverkar oss sockerberoende på olika sätt. De kan trigga igång minnen, sorg över triggerprodukter vi inte längre kan äta eller ”bara stressa” oss.

Stressen vet vi att den påverkar oss sockerberoende mer än andra och risken är att vi gör, för oss, förkastliga val och går in i sockret.

Att sätta en rumsdoft i halsduken som du går och luktar på kan vara ett sätt att minska doftstressen. Planera dina inköp och skriv en inköpslista. Håll dig till din lista och titta på de produkter i affären som du vet att du kan äta. Får du ett paniksug gå till städavdelningen och kläm på tvättmedlet. Eller varför inte ringa till en vän som också är i tillfrisknande. För att stänga ute ljuden kan du lyssna på din egen musik eller helt enkelt använda öronproppar. Ett alternativ till allting är att handla på nätet och få maten hemkörd.

Vad gör du för att slippa bli triggad i affären?

Har du insett att du inte klarar av att tillfriskna från ditt sockerberoende själv och vill ha hjälp så erbjuder vi dig 500:- rabatt (pris: 5.400:-) om du anmäler dig till en Nystart kurs idag. Detta erbjudande gäller bara idag och om du anmäler dig via detta formulär. Du behöver inte bestämma vilken Nystart du ska gå, men den kurs du går ska ha startdatum under 2017.

Det är endast de anmälningar som sker innan 24.00 som får detta erbjudande. Vi kommer att maila och bekräfta de som har anmält sig under morgondagen samt skicka en faktura på anmälningsavgiften (1.000:-). Fakturan ska vara betald inom 10 dagar. Resterande kursavgift (4.400:-) betalas i samband med kursstart.