Julkalender 6 december

Bygger dulucka6 hus av socker, vad händer när det regnar?

Glögg, pepparkakor, lussebullar och chokladen börjar finnas överallt. Det ska bakas pepparkakshus tillsammans med barnen, smågodis ska klistras fast med socker. Minst hälften av allting kommer att hamna i din mage så lika bra att köpa så att det räcker till pepparkakshuset och barnen också.

Vi lever i ett sockertillåtande samhälle, nästan ett sockertvingande samhälle. På 70-talet så fick man lördagsgodis och då fanns det små påsar och man pekade på de godisar man ville ha. På 90-talet så kom det att man kunde plocka godis själv i butiken och med det så växte godispåsarna till nya storlekar. Idag är det inte ovanligt att det finns stora askar att fylla med godis.

Socker- och godiskonsumtionen är förändrad och ingen lyfter på ögonbrynen när man ser en familj fylla en eller flera stora påsar inför helgen. Det har blivit normalt att äta mycket godis. Baksidan av detta är att en stor konsumtion av socker kan leda till ett beroende. Om vi tillför vi stora mängder socker kan hjärnans belöningssystem byggas om till att börja trigga igång på sötsaker. Samhällets accepterande av stora mängder godis kan alltså medföra att fler blir sockerberoende. Skrämmande!

Hur minskar du på sockerkonsumtionen i din familj?

Julkramar
/Cristina och Jessica


 

Gå på en kurs, nästa Nystart börjar 9 januari

Missa inte det som händer på SockerSkolan, följ oss på Facebook.

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär, så svarar vi på dina frågor.

Fält markerade med * är obligatoriska

För att visa att du är en människa så ber vi dig svara på följande fråga. Tänk på att det ska vara stora och små bokstäver.

Vilken substans är du mest sannolikt beroende av?
Svar: Socker

När formuläret har försvunnit har du fyllt i allt rätt och informationen har skickats till oss.

Läs hela Julkalendern