Bygger du hus av socker, vad händer när det regnar?

Glögg, pepparkakor, lussebullar och chokladen börjar finnas överallt. Det ska bakas pepparkakshus tillsammans med barnen, smågodis ska klistras fast med socker. Minst hälften av allting kommer att hamna i din mage så lika bra att köpa så att det räcker till pepparkakshuset och barnen också.

Vi lever i ett sockertillåtande samhälle, nästan ett sockertvingande samhälle. På 70-talet så fick man lördagsgodis och då fanns det små påsar och man pekade på de godisar man ville ha. På 90-talet så kom det att man kunde plocka godis själv i butiken och med det så växte godispåsarna till nya storlekar. Idag är det inte ovanligt att det finns stora askar att fylla med godis.

Socker- och godiskonsumtionen är förändrad och ingen lyfter på ögonbrynen när man ser en familj fylla en eller flera stora påsar inför helgen. Det har blivit normalt att äta mycket godis. Baksidan av detta är att en stor konsumtion av socker kan leda till ett beroende. Om vi tillför vi stora mängder socker kan hjärnans belöningssystem byggas om till att börja trigga igång på sötsaker. Samhällets accepterande av stora mängder godis kan alltså medföra att fler blir sockerberoende. Skrämmande!

Hur minskar du på sockerkonsumtionen i din familj?

Gå på en kurs, nästa Nystart börjar måndagen 20 januari kl. 07.00.

Beställ SockerSkolans Blåa kalender för 2018, ett stöd för dig som vill tillfriskna.