Kärt barn har många namn

Isomaltos, Dulcitol, Invertsocker, glukossirap eller Modifierad Majsstärkelse. Visst låter det gott! Varför inte lite Abrusosid eller Cyklamat i maten.

Socker är det vi pratar om idag. Eller alla olika namn som socker kan ha i en innehållsförteckning i den mat som vi köper i affären. Många av dessa sockerarter är inte naturliga. De är kemiskt framställda. Äkta socker från sockerbeta eller sockerrör är dyrt i jämförelse med kemiskt framställt socker. Äkta fruktos är ännu dyrare.

High Fructos Corn Syrup är ett konstgjort fruktsocker. Man har tagit ett billigare socker från majs. Detta har man sedan processat så att det ska bli som fruktsocker. Molekylärt så är det väldigt likt fruktos, men inte helt 100 % lika. Sockret som blir är mycket sötare än äkta fruktsocker men samtidigt mycket billigare. Detta konstgjorda fruktsocker verkar också ha egenskaper som lättare triggar belöningscentrum hos barn och ungdomar och kan lägga grunden för ett beroende.

På vissa förpackningar så står det ”Inget tillsatt socker”. Det betyder inte alltid att det inte är sötat. Man kan söta med hjälp av koncentrerad äppeljuice för då har man inte tillsatt socker, det är äppeljuice man har tillsatt.

Börja läs på innehållsförteckningarna på det ni köper. Vad innehåller maten egentligen? Behöver du vara kemist för att förstå innehållet i det du äter så kanske det inte är helt äkta mat.

Tillsatser som slutar på -os, -ol eller -in kan mycket väl vara socker. Sirap och stärkelse är alltid socker.

Vill du lära dig mer om sockers olika namn och hur de påverkar dig så pratar vi om det på vår Nystart kurs.

Vad är den konstigaste ingrediens du har hittat i mat?

Gå på en kurs, nästa Nystart börjar måndagen 20 januari kl. 07.00.

Beställ SockerSkolans Blåa kalender för 2018, ett stöd för dig som vill tillfriskna.