Inkokt Lax med örtig sås

  • 1 laxfilé ca 1,2 kg ca 8 portioner hel måltid ca 20 portioner buffé

Lag

  • 2½ liter vatten
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • 2 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 kryddnejlikor
  • 1 lagerblad
  • 1 knippe dill
  • 1 morot , skuren i slantar
  • 1 gul lök, skuren i bitar

Till servering

  • Dillvippor
  • Citronklyftor

Skär laxen i tre långsmala filéer och skär dem i fyrkantiga portionsbitar. Behåll skinnet på.

Koka upp alla ingredienser till lagen i en vid kastrull och låt koka i 15 min.

Lägg laxbitarna i den heta lagen, viktigt att lagen täcker laxen. Koka upp och koka försiktigt 1 minut.

Dra kastrullen från spisen och låt laxen svalna helt under lock.

Lägg upp på fat och dekorera med citron och dill

 Örtig sås

  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl majonnäs
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • Saft av en ½ citron
  • 1 dl kapris
  • 4 msk finhackad persilja
  • 4 msk mynta
  • Salt och nymald vitpeppar

 

Blanda alla ingredienser till en krämig sås, låt stå svalt i några timmar så blandas smakerna ordentligt.

 

Alternativt

Majonnäs med rivet apelsinskal

 

Tillbaka till [sb_parent]

Lämna ett svar