- 1 laxfilé ca 1,2 kg ca 8 portioner hel måltid ca 20 portioner buffé
Lag
- 2½ liter vatten
- ½ dl vitvinsvinäger
- 2 tsk salt
- 5 vitpepparkorn
- 2 kryddnejlikor
- 1 lagerblad
- 1 knippe dill
- 1 morot , skuren i slantar
- 1 gul lök, skuren i bitar
Till servering
- Dillvippor
- Citronklyftor
Skär laxen i tre långsmala filéer och skär dem i fyrkantiga portionsbitar. Behåll skinnet på.
Koka upp alla ingredienser till lagen i en vid kastrull och låt koka i 15 min.
Lägg laxbitarna i den heta lagen, viktigt att lagen täcker laxen. Koka upp och koka försiktigt 1 minut.
Dra kastrullen från spisen och låt laxen svalna helt under lock.
Lägg upp på fat och dekorera med citron och dill
Örtig sås
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl majonnäs
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- Saft av en ½ citron
- 1 dl kapris
- 4 msk finhackad persilja
- 4 msk mynta
- Salt och nymald vitpeppar
Blanda alla ingredienser till en krämig sås, låt stå svalt i några timmar så blandas smakerna ordentligt.
Alternativt
Majonnäs med rivet apelsinskal
Tillbaka till [sb_parent]