Julkalender 1 december

Vet du om att det bor en reptil i din hjärna?

Varje dag fram till julafton kommer vi att öppna en lucka i SockerSkolans julkalender. Varje morgon kommer vi att släppa ett nytt inlägg med godsaker för den sockerberoende som vill tillfriskna. Det kommer att vara kunskap, tips och tricks och en och annan utlottning.

Ingenting är likt den chokladkalender som en sockerberoende normalt har. Dag 1 och öppnar vi första luckan med föresatsen att i år så ska jag vara normal och öppna en lucka varje dag. Jag ska få en chokladbit varje dag och ha min kalender alla dagar fram till jul. En stund senare så har tanken gått över i att jag kan kanske ta morgondagens lucka redan idag, det är ju inte så långt kvar till i morgon… Ytterligare en stund senare så är alla luckorna öppnade och all choklad uppäten och det är fortfarande 23 dagar kvar till julafton. För att slippa se vad vi har gjort så stoppar vi kalendern i soporna och kanske skaffar en ny i morgon…

Varför är det så här för vissa utav oss?

Jo, vi är sockerberoende. Socker är vår drog. Har vi väl börjat äta så får vi ett sug efter mer och den förföriska rösten som leder oss till chokladen eller sötsakerna lovar oss något som är bättre än att äta en bit varje dag eller att om jag inte äter upp allt idag så får jag inget i morgon.

Det är som om det bor en liten reptil i vår hjärna, som talar om för oss att vi ska äta medan mat finns. Har ni någonsin sett en krokodil spara mat för att ha till morgondagen eller dagen därefter? Knappast, krokodilen äter det som finns, när det finns.

Det är i vårt belöningscentrum som beroendesjukdomen sitter. Det är här som det har gått lite bananas kan man säga. Belöningscentrum ligger i det som vi kallar för reptilhjärnan, den del utav vår hjärna som hanterar samma funktioner som hjärnan gör hos reptilerna. Då är det inte så konstigt att vi upplever det som om att det bor en reptil i hjärnan hos den som är sockerberoende.

Hur har du hanterat dina chokladkalender?

Julkramar
/Cristina och Jessica


Gå på en kurs, nästa Nystart börjar måndagen 20 januari kl. 07.00.

Beställ SockerSkolans Blåa kalender för 2018, ett stöd för dig som vill tillfriskna.

Missa inte det som händer på SockerSkolan, följ oss på Facebook.

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär, så svarar vi på dina frågor.

Läs hela Julkalendern