Julkalender 11 december

Vem är din bästa kompis?

Man skulle kunna se beroende som om det har flyttat in en andra personlighet i hjärnan. Denna andra personlighet förför dig med olika uttryck som

Nu har du varit duktig så länge så nu kan du ta lite, det är helt normalt att äta på fest, semester osv.

Nu har du varit dålig och misslyckad och då kan du ändå fortsätta att äta.

Du har varit duktig (jobbet eller något annat) men maten kan du inte behärska

Du ska göra bra eller god (söt) mat till de andra i familjen för att var en bra fru/mamma

Passa på, nu när du kan…

Vi går på det! Varje gång! För att vi vet att den belöning som vi får av att äta socker kommer. Den är garanterad. Den är alltid den samma. Den hjälper också för att hantera den känsla av maktlöshet som vi har på ett mer underliggande plan. Vi förförs också av tanken att ingen människa kan ge oss detta. Det är endast chokladen, kakan, godiset eller vad det är som garanterat, med 100 % säkerhet, kommer att ge oss den sinnesstämning som vi söker.

Detta är en del av processen att utveckla en beroendepersonlighet. Det är en process där man tillåter sig bli förförd av dessa falska tomma löften om emotionell säkerhet, den falska känslan av tillfredsställelse och en känsla av intimitet med världen och universum.

Att få emotionell tillfredsställelse genom socker och mjöl är en illusion. Att ärligt tro att en chokladkaka kan ge något annat än en temporär förändring av sinnesstämningen är det som händer i en som är sockerberoende. När vi ser på sockerberoendet så här så kan vi börja förstå varför det är så svårt att bli fri från sitt sockerberoende. Vi ska börja inse att det som vi tror är vår bästa vän inte stödjer oss att leva vårt bästa möjliga liv, och den där så kallade bästa vännen dessutom bor i vår egen hjärna.

Vilka uttryck använder din beroendehjärna på dig för att få dig till att äta mer än du egentligen vill äta?

Julkramar
/Cristina och Jessica


Gå på en kurs, nästa Nystart börjar måndagen 20 januari kl. 07.00.

Beställ SockerSkolans Blåa kalender för 2018, ett stöd för dig som vill tillfriskna.

Missa inte det som händer på SockerSkolan, följ oss på Facebook.

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär, så svarar vi på dina frågor.

Läs hela Julkalendern