Julkalender 13 december

Det är bara jul en gång om året

En sockerberoende har inte samma logik som en som inte är beroende. Beroendelogiken utvecklas för att kunna rättfärdiga de förändringar som börjar ske inombords. På detta sätt så kan den som nu utvecklar ett sockerberoende hitta ett sätt att förklara och hantera de förändringar som sker.

I takt med det ökade suget efter socker som man ger in för, har man olika förklaringsmodeller både inför sig själv och andra. Några exempel är:

Det är något jag tycker om att göra när jag tittar på TV och ska slappna av

Bäst att jag äter ordentligt idag, jag ska börja banta i morgon

Jag har lätt att få lågt blodsocker, bäst att jag håller det högt.

Jag är så ledsen för att …,  jag måste döva känslorna med socker.

Det är bara jul en gång om året.

Beroendelogiken har ingen riktig sanning i sig. Det blir något påhittat med kanske en uns av sanning för att det ska låta bra. Denna logik förnekar att det finns ett beroende utan finns bara till för att få fortsätta att äta socker.

Samtidigt som man börjar använda sig utan en beroendelogik så börjar man också tro att det finns en yttre anledning till varför man äter som man äter. Stresshantering, svält/banta, lågt blodsocker eller ledsen. Vad man än har för anledning så är någon annans fel varför jag äter. När den som är sockerberoende lägger över skulden på någon annan så kan man börja tro att man inte har någon kontroll över ätandet och inte kan göra något åt det. Då fortsätter man.

När sockerberoendet har fått fäste så kan personen äta sig till stora viktproblem, metabola syndrom och andra konstiga sjukdomar.

Normal logik säger att man ska inte skada någon människa, vare sig om det är sig själv eller någon annan. Beroendelogik säger att jag själv är inte så viktig, det är den förändrade sinnesstämningen som man får av att äta socker som är det viktiga. Beroendelogiken säger också att relationer med andra är inte så viktiga, vad som är viktigt är sockret, kakan, chokladen eller godiset.

Nu när vi närmar oss julen som är tänkt att vara en tid att spendera tillsammans med sina nära och kära. Men för oss sockerberoende ofta handlar julen om att få äta socker, mat, lussebullar och pepparkakor i oändliga mängder.

Vilka förklaringsmodeller använder du för att gå ”all in” i julsockret?

Julkramar
/Cristina och Jessica


Gå på en kurs, nästa Nystart börjar måndagen 20 januari kl. 07.00.

Beställ SockerSkolans Blåa kalender för 2018, ett stöd för dig som vill tillfriskna.

Missa inte det som händer på SockerSkolan, följ oss på Facebook.

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär, så svarar vi på dina frågor.

Läs hela Julkalendern