Julkalender 14 december

Dr Jekyll och Mr Hyde

Medan ett sockerberoende utvecklas så försöker Jaget, det där äkta jaget som finns i var och en utav oss att slåss mot det som man kan kalla för beroendepersonligheten som utvecklas.

Som beroende så ser vi detta själva men vill inte se det. Andra närstående kan se det klart och tydligt men kan ha svårt att sätta ord på det eller kanske skyller på att det är en del av puberteten eller att växa upp och slå sig fri. Ingen vill vara sockerberoende och ingen vill ha en son/dotter/partner som är sockerberoende.

Vad är det då vi ser? Ena dagen kommer dottern hem och är mysig, delar med sig utav sin dag eller kväll och har en öppen och ärlig konversation. Nästa dag kommer dottern hem och säger saker för att avskärma sig, till exempel ”Tro inte att bara för att jag pratade med dig i går så tycker jag om dig.” eller ”Varför sitter du uppe och väntar på mig? Du vill bara kontrollera mig.”

Man vet att dagen innan så pratade man med den äkta personen och idag så får man något annat slängt i ansiktet. Det kan vara beroendepersonligheten som man då träffar på. Beroendepersonligheten gör allt för att avskärma sig från andra och för att istället bygga en relation med sockret. Detta skapar en otrolig förvirring hos de som blir utsatta för en som utvecklar ett sockerberoende. Man vet aldrig vem man ska träffa på. Möter jag det äkta Jaget eller beroendepersonligheten. Dr Jekyll eller Mr Hyde.

Kan man ingenting om beroende så är det lätt att man börjar skylla på att hon har det jobbigt just nu i skolan eller på jobbet. Hon går igenom en tuff period, bäst att jag stöttar henne och piggar upp. Jag kanske ska köpa något gott så kan vi ha en mysig stund tillsammans. Skulle vi veta något om sockerberoende så är det inget som vi önskar att våra nära och kära ska ha så att vi kanske förtränger det in i det längsta. Om personen inte står oss nära så kanske vi bara blir förvirrade och väljer att undvika personen i framtiden.

Den som håller på att utveckla ett beroende märker självklart av detta också, man vill inte bete sig illa mot dem som man tycker om och som bryr sig om en. Men det är som om beroendepersonligheten har tagit över och man beter sig på ett avskärmande sätt mot sin egen vilja. Detta skapar både skuld för det man gjort och skam för att man känner sig som en dålig människa. Dessa känslor vill vi inte gärna känna så för att döva dem så fortsätter vi att äta.

Har du någon gång blivit förvirrad av en som är sockerberoende?

Julkramar
/Cristina och Jessica


Gå på en kurs, nästa Nystart börjar måndagen 20 januari kl. 07.00.

Beställ SockerSkolans Blåa kalender för 2018, ett stöd för dig som vill tillfriskna.

Missa inte det som händer på SockerSkolan, följ oss på Facebook.

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär, så svarar vi på dina frågor.

Läs hela Julkalendern