Julkalender 15 december

Det är svårt att köra på fel bränsle

Att vara sockerberoende kan vara som om man håller på att bygga en mur runt sig själv med hjälp av socker och det som man kan kalla för beroendepersonligheten. Man kan känna sig som fången i sig själv. Självklart så vill man ta sig ut ur detta tillstånd, men det inte alltid man har energin eller möjligheten att göra det. Många försöker själva. Kan själv! är nog en sockerberoendes paroll.

Ibland så händer det saker i vårt liv eller så möter vi någon och det blir ett hål i muren och vi inser att vi behöver hjälp från någon annan. Man kanske börjar leta på internet efter någonting som kan hjälpa. Det kan till och med vara som så att man hittar till vår sida och helt ärligt inser att jag behöver hjälp och jag VILL ha hjälp och skickar iväg en förfrågan om Hjälp till oss.

Vi läser alla mail och svarar oftast samma dag och bjuder in till ett första gratis samtal så att vi tillsammans kan prata om hur vi ska arbeta vidare och hjälpa personen ut ur sockret.

När svaret når tillbaka till den som är sockerberoende kan muren ha byggts upp igen och denne undrar vad är det för konstigt mail som jag skickade till den där SockerSkolan, som om dom skulle kunna hjälpa mig… Eller så inser man att Oj, här kan jag få hjälp på riktigt! men förstår att det kommer att krävas en del arbete och jag är inte riktigt mogen för det ännu.

Detta är en del utav processen för att ta sig ut ur ett sockerberoende. Först behöver vi förstå att vi är sockerberoende och att vi behöver hjälp. Sedan behöver vi ha energin och möjligheten att ta oss ur beroendet. Detta måste vi göra samtidigt som vi har beroendepersonligheten som försöker att bygga muren runt oss.

När Jaget en gång har tagit sig utanför muren och vet att det finns möjlighet till ett tillfrisknande kommer Jaget att börja arbeta för det. Man kanske cirklar runt det som katten runt het gröt. Det kan vara att hitta bloggar som handlar om sockerberoende, gå med i olika Facebook grupper eller att anmäla sig till att få information från oss.

Processen ser olika ut för var och en. När det är dags för att arbeta med sitt sockerberoende på riktigt så hittar man tillbaka antingen till oss eller till någon av de andra som arbetar med sockerberoende. Hjälp behöver man, och man behöver hjälp från de som kan både beroende och socker.

Är du mogen att arbeta med ditt sockerberoende?

Julkramar
/Cristina och Jessica


Gå på en kurs, nästa Nystart börjar måndagen 20 januari kl. 07.00.

Beställ SockerSkolans Blåa kalender för 2018, ett stöd för dig som vill tillfriskna.

Missa inte det som händer på SockerSkolan, följ oss på Facebook.

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär, så svarar vi på dina frågor.

Läs hela Julkalendern