Julkalender 19 december

Matporr det är också porr

Så här dagarna före julafton så sitter du kanske och planerar det sista. Fram tills nu har du tänkt, jag ska vara sockerfri, jag klarar det. Men i bakhuvudet har det legat tankar om att kanske jag ska baka något sockerfritt som liknar det som alla andra äter. Du börjar leta recept, toksurfar efter det där perfekta så att du också får en lussekatt, pepparkaka eller vad det är just du längtar efter på julen.

Du surfar vidare och planerar vilka ingredienser du ska köpa. Kollar upp om de finns på din lokala affär, för nu börjar det bli bråda dagar om du ska hinna. När du ändå sitter där så hittar du lite andra recept som du tänker: Jag kanske ska baka dem till Nyår.

Sen ringer någon i familjen som du ska fira jul med och frågar, vad ska du baka och ta med dig? Ni börjar prata om allt gott. I din fantasi ser du allt du har bestämt dig för att baka.

Dags att åka och handla. Väl i affären så går du förbi den riktiga varan som du ska försöka göra en sockerfri kopia utav. Du kollar in den, hur stor är den, ingredienser och doft. Mmmm! Nej, just det! Inte denna, handla ingredienserna till julbaket och hem och börja baka.

Det som du har ägnat dig åt kan man kalla matporr. Matporr är när du går in i recept, bilder, pratar om och luktar på eller kanske till och med klämmer på det du inte ska äta.

Problemen kommer när du sedan har bakat din sockerfria variant. Två saker kan hända.

  1. Du smakar en, tycker att den smakar bra och smakar en till. Sedan äter du upp alla innan julafton. Kanske redan ikväll.
  2. Du smakar en, tycker inte att den smakar som den ska, dvs den smakar inte som den riktiga varan och du blir lite besviken. Tankarna börjar mala att du vill ju verkligen ha den där … och det slutar med att du åker iväg och handlar den riktiga varan och äter den.

För en som är sockerberoende är matporr farligt. Det drar igång tankarna på det som du egentligen är sugen på och med vår beroendehjärna så kommer den att göra allt för att få det som den vill ha.

Hur har du matporrat?

Julkramar
/Cristina och Jessica


Gå på en kurs, nästa Nystart börjar måndagen 20 januari kl. 07.00.

Beställ SockerSkolans Blåa kalender för 2018, ett stöd för dig som vill tillfriskna.

Missa inte det som händer på SockerSkolan, följ oss på Facebook.

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär, så svarar vi på dina frågor.

Läs hela Julkalendern