Julkalender 4 december

Hur hanterar du godsakerna under julhelgen?

Överallt står det chokladkartonger och i varje butik så finns det lussebullar med eller utan fyllning. Hur parerar man fram genom alla dessa minor?

Planering och förbereda sig kallas det. Urtrist! säger en sockerberoende. Men det är det som behövs för att det är sällan som vi behöver värja oss för chokladbitarna som hoppar in i munnen på oss, även om det känns som om de gör det. Någonstans på vägen är det ändå vi själva som med vår hands hjälp förflyttar bitarna från kartongen in i munnen på oss själva.

Vet du vilka som är dina största risksituationer i jul? Kan du lista dem? Börja med det. När du har listat alla dina risksituationer, vilka är riktigt röda, vilka är jobbigast? Vad är det i dessa situationer som är riskfyllt? Vad är det som triggar igång dig? Är det människorna som är där, är det platsen eller är det att du behöver baka ett pepparkakshus? När du nu vet vad det är som triggar dig behöver du ta reda på hur du bäst hanterar den situationen. Ring några av dina vänner och fråga hur de skulle göra. Skriv sedan ner hur du ska göra.

När planeringen är klar så kommer genomförandet. Det går att vara sockerfri när du har förberett dig på de sätt som du kan. Då har du tänkt igenom och sett dig själv tacka nej, hur du ska agera när chokladasken bjuds runt och alla andra situationer som vi vet brukar uppstå.

Det låter ju lätt, eller hur? Men det är så vi behöver göra. Vi behöver planera. Planerar vi inte så är det som att sätta sig i en båt, kasta loss och hoppas att vi hamnar där vi vill.

När det gäller våra risksituationer är planeringen det viktigaste verktyget. Normala situationer kanske vi klarar av att planera, men julen är extra jobbig. Först så kan vi uppleva att det finns mycket förväntningar från släkt och vänner på att det ska vara på ett visst sätt. Sedan kanske vi måste resa. Resandet i sig är ofta förknippat med att äta något gott på vägen. Slutligen är det så många sammanhängande dagar med helg, vi hamnar helt utanför alla normala rutiner.

Känner du att du behöver hjälp med att planera din jul så kan SockerSkolans Julkurs vara ett sätt att få det stöd du behöver. Julkursen börjar den 7 december.

Hur tänker du göra för att klara av allt julgodis under helgerna?

Julkramar
/Cristina och Jessica


Gå på en kurs, nästa Nystart börjar måndagen 20 januari kl. 07.00.

Beställ SockerSkolans Blåa kalender för 2018, ett stöd för dig som vill tillfriskna.

Missa inte det som händer på SockerSkolan, följ oss på Facebook.

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär, så svarar vi på dina frågor.

Läs hela Julkalendern