Julkalender 5 december

Äkta mat, i vilken fabrik görs den?

Vissa sockerberoende har ätit väldigt mycket socker, snabba kolhydrater, konstiga tillsatser och andra saker som kanske inte är den bästa föda för oss. Både vi två som driver SockerSkolan har gjort det. Cristina levde på pasta med ketchup och choklad och Jessica åt glass i stora lass. Vad ställer detta till med i kroppen? Vilka näringsbrister får man av att äta på detta sätt? Vilka inflammatoriska processer har startat och ligger och pyr och bara väntar på att bryta ut som en skogsbrand?

Trötthet, smärta, depressioner, IBS och läkarna hittar inga fel. Listan på konstiga symptom kan göras lång. Väldigt ofta kan det handla om kraftiga obalanser i signalsubstanserna samt att tarmen har tappat sin optimala förmåga att ta upp näring.

Några saker som du kan börja med för att hjälpa din kropp till att komma till läkning är att utesluta allt socker, gluten och  det konstgjorda fettet. Börja ät riktig, äkta mat som smör, kött, fisk och grönsaker. Skippa hel- och halvfabrikaten. Några näringsämnen som du kan behöva tillföra är Vitamin D, Magnesium och Omega 3.

Varför blir det sådana problem av att äta för mycket socker?

När vi äter socker och stärkelserika produkter så ökar vårt blodsocker vilket i längden medför ökade inflammationer. Dessa inflammationer är för många dolda och kan på sikt ge allvarliga fysiska konsekvenser. Oftast börjar det med att mage och tarm protesterar. Vi kan få uppsvullen mage, gaser och kanske inte kan ha en normal tarmtömning. Det leder till näringsbrister då upptaget inte fungerar optimalt.

Med dessa näringsbrister hamnar kroppen i en stress då den gör allt för att hålla balansen i hjärna och kropp. Kroppen tömmer sina förråd av näring i ben och muskler och tillslut har vi bristsymptom som kan se ut som dimhjärna, yrsel, kramper i muskler, smärta i skuldror och axlar samt ett oemotståndligt sug efter snabb energi. Den snabba energin söker vi genom socker, gluten, kaffe, choklad eller vilken favoritprodukt som vi nu har hittat.

Den senaste quickfix lösningen vi testar hjälper bara för stunden och utarmar vår kropp och knopp ännu mer på näringsämnen, signalsubstanser och vi faller djupare i kanske mer allvarliga sjukdomar. Diabetes, ämnesomsättningsproblematik, utbrändhet, värk och smärta i leder och muskler, fetma och andra metabola syndrom som kan leda till hjärt och kärlsjukdomar. Även depression, oro och ångest är vanliga symptom i hjärnan på sockrets skadeverkningar.

När vi söker råd så får vi oftast inte frågan om hur och vad vi äter. Hur får vi då kunskapen om vad kosten kan göra för vår hälsa?

Be en sockerberoendeterapeut om hjälp! Gå en kurs och börja lära känna dig själv och identifiera vad du behöver för att må ditt bästa jag. Ta hjälp med en matplan som är anpassad till dina symptom och behov med äkta mat som din kropp känner igen. Gör en biokemisk reparation som stödjer kropp och knopp första tiden i tillfrisknande så är det mycket lättare att vara abstinent = nykter i sockret.

Du är värd att må ditt bästa!

Hur gör du för att må ditt bästa?

Julkramar
/Cristina och Jessica


Gå på en kurs, nästa Nystart börjar måndagen 20 januari kl. 07.00.

Beställ SockerSkolans Blåa kalender för 2018, ett stöd för dig som vill tillfriskna.

Missa inte det som händer på SockerSkolan, följ oss på Facebook.

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär, så svarar vi på dina frågor.

Läs hela Julkalendern