Julen påverkar våra sinnen och en triggande tid för en sockerberoende

Affären är fylld med dofter, synintryck och ljud

Sedan veckor tillbaka är affärerna fyllda med allt som har med julen att göra. Samtidigt fylls affären med doften av glögg, nybakta pepparkakor och lussebullar. Dessutom påverkar dofterna den mest ursprungliga delen av hjärnan. Detta vet handlarna och utnyttjar det till max! För att ytterligare spä på med dofter så står Bakeoff ugnarna och går och man bakar lagom stora mängder för att ugnen ska kunna gå hela dagen. Sinnena påverkar en sockerberoende på olika sätt.

Först kommer alla julklappspapper, chokladtomtar och allt annat som hör julen till. De har de bästa platserna i affären därför om det ligger skyltat så att det lätt går plocka av köper du mer utav.

Sedan kommer julmusiken, barnskriken och gnisslande vagnar i en salig blandning. Julmusiken så att du ska komma i stämning och kanske köpa mer. Nackdelen är att barnen och de gnisslande vagnarna är mest störande moment som du får på köpet.

Sinnena påverkar en sockerberoende

Affären, som normalt kan vara en triggerplats för dig som är sockerberoende blir nu som ett minfält. På grund av detta ska du ta dig igenom affären på snabbast möjliga sätt och blir samtidigt bombarderad med dofter, synintryck och ljud. Alla sinnena påverkar en sockerberoende på olika sätt. En förklaring till detta är att de kan trigga igång minnen, sorg över triggerprodukter du inte längre kan äta eller ”bara stressa” oss.

Nu vet du att stressen påverkar dig som sockerberoende mer än andra och därför blir risken är att du gör, för dig, förkastliga val och går in i sockret.

Ta hand om dig

Ett exempel hur du kan ta hand om dig är att sätta en rumsdoft i din halsduk som du går och luktar. Detta är ett särskilt bra sätt att minska doftstressen. Vidare kan du planera dina inköp och skriv en inköpslista. Sedan kan du hålla dig till din lista och bara titta på de produkter i affären som du vet att du kan äta.

Lika viktigt är att om du får ett paniksug gå till städavdelningen och kläm på tvättmedlet. Vidare kan du ringa till en vän som också är i tillfrisknande. För att stänga ute ljuden kan du helt enkelt lyssna på din egen musik eller trots allt använda öronproppar.

Sist men inte minst är ett alternativ till allting är att handla på nätet och få maten hemkörd.

Skvallra med oss

Vad gör du för att slippa bli triggad i affären? Dela gärna med dig av dina erfarenheter på frågan i SockerSkvallergruppen på Facebook.

Nystart som är första steget i behandling lär du dig hur du hanterar dina sinnen och hur du kan hantera allting omkring dig. Om du kan lära dig hantera dig själv istället för andra så är det mycket enklare att hantera ditt beroende.

Sockerberoende vill förändra

Idag delar vi ut möjligheten att delta i en lektion om Julens alla risksituationer så du kan börja förändra din livssituation. Lektionen går av stapeln idag, fredagen 18 december kl. 18.00 och varar ca 1 timme. Fyll i formuläret nedan så får du ett mail med kod till zoom och lösen för att delta i lektionen.

Delta i dagens utlottning genom att fylla i detta formulär.

Vill du boka in ett gratis inledande samtal, kontakta oss här.

Missa inte det som händer på SockerSkolan, häng med oss i vår SockerSkvallergrupp eller följ oss på FacebookInstagram och Twitter.

Missa inte det som händer på SockerSkolan, häng med oss i vår SockerSkvallergrupp eller följ oss på Facebook, Instagram och Twitter.