SockerSkolans Julkalender 7 december

Objekt är förutsägbara

En sockerberoende litar på sockret, kakorna och godiset. Det är förutsägbart. Man vet precis vad som händer. Till skillnad från människor som är oförutsägbara.

Detta är en del varför beroendet är så förföriskt.

När jag som sockerberoende äter just den där kakan eller glassen så får jag precis den förändring i sinnesstämningen som jag förväntade mig och ville ha. Det blir precis så, inte på något annat sätt. Som beroende så ser vi detta som en form av tillit som aldrig sviker oss.

Med människor är det annorlunda, när vi ringer en vän för stöd och support så kan det visa sig att vid just det samtalet att vännen behöver mer stöd än vi och vi får inte det stöd eller sinnesstämning som vi söker. Tanken blir då att det inte går att lita på människor, för de kan inte ge oss det vi behöver – det går att lita på objekt. Objekt – kakor, godis eller saker har inga egna behov eller krav på oss. De finns där alltid för oss och ställer upp och ger oss den sinnesstämning vi behöver.

En sockerberoendes behov kommer alltid först och när till exempel väninnan inte kan uppfylla våra behov som godiset kan så börjar vi vända oss mer och mer till godiset och med det har processen till att isolera sig startat. I den isolationen lägger vi också all vår tillit till godiset.

Ungefär som tomten. Kommer du ihåg när du var liten och du fantiserade om vad tomten skulle komma med och hur just den julklappen som tomten kom med skulle förverkliga dig. Det skulle bli så perfekt. Själv minns jag en jul när jag önskade mig en symaskin. När jag hade fått min symaskin så skulle jag sitta och sy fina kläder och andra saker. Det skulle blir så perfekt med en symaskin! Åh vad bra jag skulle må! Julen och tomten kom, med en symaskin – en leksakssymaskin! Besvikelse ända in i märgen. Vilken tur att det fanns godis, när man inte ens kunde lita på tomten.

I tillfrisknande får vi också lära oss att objekt är precis vad de är – objekt. Godis och andra produkter som ger oss en speciell sinnesstämning behöver vi undvika. Den tillit som vi känt till dem har varit falsk. Om vi fortsätter att äta dem så kommer de fortsätta att ha sin förföriska makt över oss.

En annan viktig del  i tillfrisknandet är att vara del i ett nätverk med andra i tillfrisknande, både de som har gått före och de som kommer efter för att börja bryta isoleringen. En äkta tillit börjar växa fram genom att ha ärliga samtal och vi blir uppskattade och lyssnade till bara för att vi är den vi är.

Vem väljer du att lita på?

Julkramar
/Cristina och Jessica


Gå på en kurs, nästa Nystart börjar måndagen 14 januari kl. 19.30.

Beställ SockerSkolans Blåa kalender för 2019, ett stöd för dig som vill tillfriskna.

Missa inte det som händer på SockerSkolan, följ oss på Facebook.

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär, så svarar vi på dina frågor.

Läs hela Julkalendern