10 vanligaste misstagen

Vi har samlat de vanligaste misstagen som vi har upptäckt att våra klienter har gjort innan de kommer till oss så att du ska slippa göra några utav dem.

Känner du igen dig i något?

Tror att man kan själv

Jag kan själv! Så tror varje sockerberoende innan hon eller han har kommit in i behandling. Beroendets natur är att isolera sig från andra och att då tro att man kan själv är att ljuga för sig själv.

Tror att det handlar om dålig karaktär

Om jag bara … Så säger vi många gånger till oss själva när vi är i sockret. Vi tror att det handlar om att äta mindre, motionera mer, bara äta en kaka eller vad det nu är vi tänker. Beroendet är en hjärnsjukdom och handlar inte om dålig karaktär.

Har regler som gäller bara för en själv

Jag är så speciell så att jag behöver ha det på ett visst sätt när jag går in i behandling och så är det inte här, eller där, så då kan jag inte gå in i behandling. Jag vet hur man behandlar sockerberoende.

Tror att det bara handlar om mat

Det är bara att äta rätt så blir det bra. Ett sockerberoende handlar om mycket mer än mat. De som har tillfrisknat brukar säga att maten är ca 10 % av problemet, det finns mycket mer som man behöver arbeta med.

Hoppas på ett mirakel

Man vaknar varje morgon och tror att idag kommer jag inte att äta den där bullen eller glassen, men gör på samma sätt som igår. Gör man likadant och hoppas på ett annat resultat så har man kanske otur när man tänker.

Fortsätter med beroendemässiga beteenden

När man slutar med socker så fortsätter man med samma beteenden som man gjorde när man åt godis. Går till kiosken varje eftermiddag och handlar en tidning istället, eller äter bra mat som gurkstavar som plockmat och vräker i sig allihopa på nolltid.

Flyttar, byter jobb eller umgängeskrets

Nu när jag flyttat så blir det annorlunda. På mitt nya arbete ska jag inte äta socker. Mina nya vänner äter inte socker så det kommer jag inte heller göra.

Tror på sjukdomens tankar

Sjukdomen talar om för oss att vi är mindre värda än andra, vi är dåliga och det som vi kan göra för att förändra den känslan är att äta socker.

Skyller på andra

Det är mammas fel. Det är mitt arbete det är fel på. Det är någon annan som är orsaken till varför jag äter socker i de mängder som jag gör. Som om någon annan tvångsmatade en med socker.

Satsar på en quickfix

Att behandla sitt sockerberoende tar tid, kanske upp till ett år. Många tror att det kan gå fort att bli frisk från sockerberoende och hoppar på den ena kuren efter den andra. Efter varje kur så tror man att nu är jag frisk och faller tillbaka till sina gamla beteenden.