Matprat och Påskskvaller

Aktuellt

Matprat och Påskskvaller

Glad påsk önskar vi er!
Denna vecka är det påsk med allt vad det innebär. Påsken är ofta en period som det kan svaja rejält i livet med alla intryck när man handlar, ser reklam på tv:n och familjemiddagar ska planeras efter tradition och längtan en viss mat. 

Är man lite ny i att hantera sockerfria högtider så är det lätt att falla för man ser oftast problem. Och kanske har en stark ovilja att släppa det gamla mönstret eller traditionen att mumsa påskgott.

Det intressanta är man lär sig nya erfarenheter hela tiden och att det leder till att vi kan ha en riktigt härlig påsk där vi äter precis det vi vill äta utan att falla dit på socker som bygger bo i huvudet eller stör vår hälsa.

Hur gör man då? 

Håller sig till basic! 

  • Kan jag äta denna produkt, i denna mängd, på detta sätt pga mitt beroende?
  • Kan jag äta denna produkt, i denna mängd, på detta sätt pga man övriga sjukdomar?
  • Kan jag äta denna produkt, i denna mängd, på detta sätt pga min åsikt?

Här får vi en vägledning på vad vi inte ska äta och då är det lättare att se vad vi kan äta på påskbordet. Och finns inte det på påskbordet så kan jag göra något som finns på påskbordet för mig. 

Har vi ohanterade eller oberabetade situationer som vi inte tagit beslut om än så kan vi ställa sig frågan om vad handlar det egentligen om? 

  • Är det ett matproblem eller ett kommunikationsproblem?
  • Har jag varit tydlig i vad jag vill äta på familjeträffen?
  • Är det mitt kall att inga ungar ska få godis i påskäggen?
  • Eller kan det vara så att de få någonting annat som kan berika? eller en normal mängd vanligt sockergodis?

Om jag har svårt att hitta svaren så använder vi någon annans hjärna och frågar  – Vad hade du gjort om det vore ditt problem?
Lyssna på svaret och ta ett beslut om hur göra och GÖR! Utvärdera sen, du kanske blir överraskad 🙂


Matprat till påsk

Vad kan vi sätta på påskbordet?

  • Lax som är rökt eller lenrimmad
  • Sill med låg halt av kolhydrater som vi äter tillsammans med ägg
  • Ägghalvor som vi dekorerar eller tar gulan och blandar med majjo och kryddor som chili och spritsar tillbaka i vitan. Devils egg
  • Sparris i olika former
  • Pajer med botten av sesamfrö och mandel och fyllning av grönsaker och äggstanning.
  • Lammstek med kålrabbigratäng
  • Inkokt lax med dillmajonäs
  • Ostflarn med smetana, rödlök och löjrom
  • Fröknäcke med avocado och groddar
  • Soppa med prociuttoflarn
  • Som efterrätt en god bit ost, chiapudding på kokosgrädde och passionsfrukt eller en liten bärsallad med Physalis, blåbär och hallon.
  • En slät kopp kaffe eller en god kopp te.


Kanske kan du få inspiration att våga göra något annorlunda denna påsk genom dessa förslag ovan. Kanske kan det leda till att din hjärna redan nu kan flytta fokus till berikande mat? Vi hoppas det! 
Recepten kan du hitta dels i SockerSkolans Receptsamling (maila tillbaka om du ha tillgång till den på Behandlingsportalen) Dels i Leva Sockerfris kokbok och ute på nätet allmänt.

 

PåskSkvaller
 

Att få stöd och vägledning är värdefullt om vi har erfarenhet av att ha misslyckas tidigare så därför vill jag skvallra om Succédetox som startar på söndag den 31 mars på Leva Sockerfri. Denna Succédetox ger recept, handlingslistor, hjälp till att bygga de bästa förutsättningarna för att kunna klara av de första dagarna när vi önskar en förändring. Vi kommer att finnas tillgängliga för pepp och frågor under veckan online. 

Är du nyfiken så följ denna länk till anmälan till Succédetox!

 

Tack för att du har läst så här långt och vi alla önskar dig en härlig påsk med vårkänslor, fina relationer och vilsamma dagar!

Glad påsk!

Jessica, Jennifer, Louise, Frida och Charlotte

Den sockerfria dagen är årets event för alla kunskapstörstande människor

 

som vill förstå hur socker och processad mat påverkar din fysiska och psykiska hälsa. Vi har samågra av världens ledandeauktoriteter inom detta område för att vi tillsammans ska öra Sverige friskare.”

Vi använder cookies för att höja användarens upplevelse på sockerskolan.se. Fortsätter du att använda vår sida godkänner du användandet av cookies. Läs mer här

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng