Sockerskvaller Blogg
Hur kommunicerar sockerberoende?
Vad kan kommunikation ha med tillfrisknande från sockerberoende att göra? Det är väl bara att prata?? Hur kommunicerar vi som sockerberoende, och skiljer det sig från hur gemene man gör det?
Först, när jag hörde ordet kommunikation, tänkte jag att vi som sockerberoende behöver kommunicera våra behov, öppet och ärligt. Nästa tanke blev vidare att kunna veta vilka de behoven är behöver jag följaktligen ha en kommunikation och en inre dialog med mig själv och i synnerhet mitt eget Högsta Bästa, min egen blå kanal, när det gäller att hitta mina värderingar och sålunda tydligt kunna se mina behov. Icke desto mindre kan det vara svårare att uttrycka dina behov som en följd av att du är sockerberoende.
Olika delar i kommunikationen
Till exempel innehåller kommunikation många olika delar, närmare bestämt det du säger med munnen, vidare vad kroppsspråket förmedlar, och dessutom de signaler du omedvetet sänder ut på andra sätt. Allt detta sker mer eller mindre medvetet, och har att göra med kommunikation och således förmedla ett budskap.
Men oftast reflekterar vi inte över hur vi kommunicerar, tvärtom bara sker det. Vi pratar samtidigt som vi gestikulerar, vilket visar hur vi reagerat medan vi tog emot och bearbetade information från den vi kommunicerat med. Sedan går vi vidare i dagen och livet.
Mot bakgrund av att du börjar titta på dig själv i tillfrisknandet kanske du följaktligen upptäcker mönster hos dig själv som du på grund av ditt aktiva sockerberoende varit omedveten om. I samband med detta kanske du upptäcker att du som sockerberoende kommunicerar på ett sätt som inte alltid gynnar dina relationer.
Hur kommunicerar du?
Å ena sidan kan du vara en person som lyssnar mer än du pratar, som läser av andra och funderar över vad de vill ha för svar och svarar det du tror att den personen vill höra? Är det sant och äkta? Får den personen möta dig på riktigt då?
Å andra sidan kanske du är en person som pratar mer än du lyssnar, som inte bryr dig så mycket om vad andra har för åsikter vare sig om dig eller om annat? Du talar om vad du tycker och tänker och kliver vidare utan att se dig om. Är det sant och äkta? Får någon möta den du verkligen är då?
En förklaring till detta kan vara att du som sockerberoende kommunicerar på ett otydligt eller oärligt sätt när det gäller att uttrycka dina behov. En förklaring till detta kan vara att det inte har varit okej att uttrycka sina egna önskningar i en familj, i synnerhet inte om de inte varit i linje med övriga familjens. I stället kan det i en annan familj samtidigt varit omöjligt att få något utrymme alls om inte åsikterna varit högljutt uttalade och som en följd av detta uttryckts utan hänsyn till hur andra drabbas.
Förmedla budskap som broar eller murar.
Så småningom kan du kanske se att sättet du förmedlar budskap på kan bygga broar, men även bygga murar, och det visar att du, med hänsyn till detta, behöver stanna upp och titta på hur du vill kommunicera, och med vilka personer. När allt kommer omkring ska du inte kommunicera på samma sätt med alla, dessutom kan det vara svårt att veta på vilken nivå du ska dela med dig av dig själv i början av tillfrisknandet. Av detta skäl behöver du ta ytterligare en aspekt i beaktande, nämligen att kommunikation på ett sätt som är sant och äkta inte alltid behöver innehålla dina innersta hemligheter och tyngsta sorger.
Fem nivåer på kommunikation.
I samband med att vi lär oss mer om att som sockerberoende kommunicera våra behov, kan du också titta mer på vad Göran Larsson (präst, psykoterapeut och författare) som håller SockerSkolans Skamkurser, skriver i sin bok ”Rötter och vingar”, om fem olika nivåer att kommunicera på, närmare bestämt;
- Vardags, – eller väder-och-vind-nivån (Vi pratar om allt och inget)
- Den praktiska, intressanta, roliga eller viktiga nivån (Vi pratar om något).
- Den förtroliga nivån (Vi delar förtroenden, jag om mig, och du om dig).
- Du-och jag-nivån (Vi pratar om varandra – med varandra).
- Den ordlösa närvaron och samvarons nivå (Vi säger ingenting alls och ändå talar vi med varandra hela tiden).
De här nivåerna kan vara bra att ha koll på, eftersom det kan hjälpa oss att lite sortera i hur nära olika personer står. Till exempel har du troligen inte en kommunikation på nivå 5 med kassörskan på mataffären, i alla fall inte när du är och handlar. Men om du däremot börjar umgås med henne kan det vara så att ni börjar kommunicera på nivå 1, och sakta utvecklar er vänskap tills ni slutligen hamnar på nivå 5.
När allt kommer omkring kanske ni slutligen stannar på nivå 2, och pratar hundar och odling när ni ses, vilket också är väldigt trevligt, helt okej, och fyller sin funktion.
Kommunicera med andra sockerberoende!
Samtidigt behöver vi ha människor omkring oss där vi som sockerberoende kommunicerar på alla de här nivåerna. Tilläggas kan att det inte behöver vara en och samma person. Tvärtom kan det i stället vara berikande att ha flera personer att kommunicera med mot bakgrund av detta. Således kommer vår kommunikation alltså att utvecklas, samtidigt som vi kan få ett brett kontaktnät!
Lika viktigt att veta är också, att du kan, och får, bromsa i en relation om någon exempelvis börjar kommunicera på en nivå där du inte känner att du befinner dig, eller vill befinna dig, med den här personen.
Kommunikation med Röda Hunden.
Sist men inte minst: en annan kommunikation som den som är sockerberoende, ofta helt ofrivilligt, deltar i, är den med Röda hund. På grund av ditt sockerberoende kan du få lyssna på när Röda och Blå hunden bjäbbar med varandra, dessutom kan du som en följd av detta, själv dessutom behöva försöka snacka ner Rödingen när den argumenterar. Så småningom kan du fundera över vad är det för typ av kommunikation Röda Hund för? Är den till exempel öppen och ärlig? Hit hör även frågan om kommunikationen är sann och frisk? Mot bakgrund av detta: fundera kort sagt över om det är på det här sättet du vill kommunicera!
Sammanfattningsvis finns det som du märker mycket att reflektera över när sockerberoende och kommunikation kommer på tapeten, och förhoppningsvis har det du läst givit inspiration att utvecklas och växa, samtidigt som det ger dig som sockerberoende något att kommunicera med andra om och blir ytterligare en byggsten i ditt tillfrisknande!
Varmt lycka till!/Annica Strandberg – Schmidt
Nästa gratis webinar om vad sockerberoende är går av stapeln sön 10 november kl. 18:00, anmäl dig i formuläret nedan för att få länken.
Missa inte det som händer på SockerSkolan, häng med oss i vår SockerSkvallergrupp eller följ oss på Facebook, Instagram eller Twitter.