Får jag äta gråzonsprodukter?

Sockerskvaller Blogg

Får jag äta gråzonsprodukter?

Först och främst behöver vi definiera gråzonsprodukter för sockerberoende. Därtill behöver vi veta vem som definierar det. Gråzonsprodukter för en sockerberoende kan således vara olika från person till person. Vilka det är har det att göra med hur den sockerberoende hanterar produkten, därför kan det vara av största vikt att sätta sig ner och fundera över vilka just dina gråzonsprodukter är! Gråzonsprodukter är alltså produkter som funkar ibland, men oftast inte.

Hur vi definierar gråzonsprodukter för sockerberoende

Gråzonsprodukter för sockerberoende är kort sagt produkter som du bara kan äta ibland. Emellertid kan de när allt kommer omkring utgöra en trigger och med hänsyn till detta ska de inte ätas dagligen. Då kan de bland annat kan skapa sug. Mot bakgrund av det kan det dessutom vara viktigt att förankra ett beslut att äta en gråzonsprodukt med någon som vet hur sockerberoendet fungerar, till exempel en annan sockerberoende. Hen vet att en sådan produkt kan sätta guldkant på ett kalas, samtidigt som det icke desto mindre kan vara en fara. När det gäller kan det vara förankringen hos någon som gör att produkten är en gråzonsprodukt och inte en trigger.

Har alla samma gråzonsprodukter?

Alla som är sockerberoende behöver utesluta socker, sötningsmedel och mjöl ur kosten. Emellertid skiljer det mycket vilka livsmedel som hamnar i kategorin gråzonsprodukter eftersom vi har en individuell biokemi. Följaktligen kan det vara så att till exempel bär och grädde funkar för någon, samtidigt som de produkterna eller just den kombinationen av livsmedel kan trigga en annan så att hen måste avstå helt från dem.

Vanliga triggerprodukter för sockerberoende

Gråzonsprodukter för sockerberoende kan vara livsmedel med mycket kolhydrater som exempelvis bär, och då i synnerhet söta bär som jordgubbar. Samtidigt kan hallon och blåbär funka bra, och en förklaringen till det är just att de innehåller en lägre mängd kolhydrater. Tilläggas kan ytterligare, att om du kombinerar bären (oavsett vilka) med grädde kan de som tidigare nämnts bli en triggerprodukt i stället. Andra produkter som kan hamna som gråzonsprodukter är nötter, fröer och mandlar i olika former, därtill kommer även fröknäcke. Det innehåller tidigare nämnda livsmedel, samtidigt som konsistensen, sättet att äta (med fingrarna) och sist men inte minst likheten med annat bröd, kan trigga sjukdomen.

Matpyramiden för sockerberoende

I samband med att du utforskar vilka som är dina gråzonsprodukter kan även ett annat verktyg vara till ytterligare hjälp, nämligen ”matpyramiden för sockerberoende”. I stället för den traditionella matpyramiden belyser denna, med hänsyn till ditt sockerberoende, vad du ska stoppa i munnen. Innan du äter behöver du först ta hänsyn till följande:

  1. Först och främst: kan du äta produkten på grund av att du är sockerberoende?
  2. Vidare behöver du ta hänsyn till om du kan äta produkten med hänsyn till om du har andra sjukdomar som påverkas av kosten.
  3. Slutligen kan du således ta hänsyn till de värderingar eller åsikter du har om vilka livsmedel du vill konsumera.

Matplan, en hjälp att hitta rätt!

Sammanfattningsvis kan det vara ett spännande och utvecklande arbete att som sockerberoende hitta sina gråzonsprodukter. Å ena sidan ger dig en djupare kunskap om de livsmedel som funkar bäst för dig, å andra sidan kan det även starta känslomässiga processer som en följd av att du kanske behöver ta bort fler produkter från din matplan.

SockerSkolan hjälper dig gärna utarbeta en individuellt anpassad matplan och hitta vilka produkter just du bör undvika. Mot bakgrund av vår erfarenhet vet vi vilka livsmedel som ofta utgör triggers, men som istället kan få vara en gråzonsprodukt. Tveka inte att kontakta oss om du känner att du behöver hjälp!

Hoppas att du genom detta fått mer kunskap om vilka produkter som ofta är gråzonsprodukter för sockerberoende. Tack vare den kunskapen kan du få ett ännu djupare tillfrisknande! Lycka till!

Nästa gratis webinar om vad sockerberoende är går av stapeln sön 13 oktober kl. 19:00, anmäl dig i formuläret nedan för att få länken.

Välkommen in i värmen
/Cristina, Jessica, Louise, Jennifer, Malin, Fredrika och Annica



Missa inte det som händer på SockerSkolan, häng med oss i vår SockerSkvallergrupp eller följ oss på FacebookInstagram eller Twitter.

Vi använder cookies för att höja användarens upplevelse på sockerskolan.se. Fortsätter du att använda vår sida godkänner du användandet av cookies. Läs mer här

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng