[ss_featured_image]
2 gillarJag gillar detta recept!
- 800 g Kummelfilé
- 2 msk salt
- 8 salviablad
- 1 msk olja
Broccoli och spetskålssallad
- 1 Broccoli
- 100 g Spetskål
- 4 vårlökar
- 1 msk olja
- Salt
Ansjovis och vitlökssmör
- 4 vitlöksklyftor
- 1 msk olja
- 6 ansjovisfiléer
- 100 g rumstempererat smör
- 1-2 tsk pressad citron
- Salt
Klappa in fisken med salt och låt den ligga i 1-1½ timma. Gör under tiden salladen och smöret.
Skölj av fisken och torka den torr. Strimla salviabladen och vänd dem i olja. Pensla fisken med lite av salviaoljan och grilla den över kraftig glöd i ca två min på var sida, till den har en innertemp på 40-45 grader. Ingen grill? Använd ugnens grillprogram. Pensla med resten av oljan.
Bryt broccolin i små buketter och förväll dem i saltat vatten ca 2 min. Kyl ner i isvatten och torka dem. Strimla spetskål och vårlök tunt. Vänd broccoli, kål och vårlök i olivolja. Salta.
Stek de oskalade vitlöksklyftorna försiktigt på svag värme i en panna med olja. De ska bli rostade och få en brun karamelliserad yta, men inte brända. Det tar ca tio min. Låt klyftorna svalan och skala dem sedan. Mixa vitlök, ansjovis och smör till ett slätt fluffigt smör. Smaka av med citronsaft och salt.
Recept av Björn Franzén
[ss_receptsamlingen]