Ghee

[ss_featured_image]

  2  gillar
Klicka för att gilla!

Skirat smör, ibland ghi, är en mejeriprodukt som används framför allt pakistansk och indisk matlagning. Ghee innehåller 100% smörfett och smakar lätt nötaktigt till skillnad mot vanligt obehandlat smör, som normalt har en fetthalt på omkring 82-83%.

Detta behöver du:

  • 500 gram smör.
  • En medelstor kastrull.
  • Ett kaffefilter eller en ostduk.
  • En glasburk för att förvara din färdiga ghee.

5oo gram smör bildar cirka 4 dl färdig ghee.

  1. Lägg smöret i kastrullen och smält på låg värme.
  2. Låt smöret sjuda till det börja bilda fast skum på ytan.
  3. När skummet blivit gyllenbrunt, ta en sked och ta bort så mycket av skummet från ytan som du kan. Du bör nu tydligt se en separation mellan mjölkproteinet som ligger på botten och smöroljan.
  4. Låt det smälta smöret svalna under några minuter.
  5. Filtrera det smälta smöret genom ett flergångskaffefilter eller en ostduk ner i en värmetålig behållare till exempel en glasburk.
  6. Nu är din ghee färdig, låt den svalna.

[ss_receptsamlingen]

Lämna ett svar

Vi använder cookies för att höja användarens upplevelse på sockerskolan.se. Fortsätter du att använda vår sida godkänner du användandet av cookies. Läs mer här

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng